برای سود بیشتر سهام عدالت را نفروشید
معاون سازمان خصوصیسازی اعلام کرد: اگر مشمولان سهام عدالت خود را نگهدارند طی سالهای آینده سود بیشتری دریافت خواهند کرد.
در قانون اصل ۴۴ برای واگذاری سهام عدالت قوانینی مصوب شده است که بر اساس آن مشخصشده که چه فرآیندهایی باید برای تخصیص سهام به مشمولان انجام شود. با این حال در خصوص آزادسازی سهام عدالت احکام قانونی کفایت لازم را ندارد و بر این اساس انتهای سال ۹۶ لایحه ساماندهی سهام عدالت توسط دولت به مجلس برای تصویب ارسال شد.
معاون سازمان خصوصیسازی گفت: بهموجب این لایحه باید آزادسازی سهام عدالت صورت گیرد. این لایحه هنوز در مجلس تصویب نشده تا برای اجرا تبدیل به قانون شود.
همچنین تعداد مشمولان سهام عدالت حدود ۵۰ میلیون نفر است که اگر یکجا اقدام به فروش سهام خود کنند، این اتفاق هم در بازار سرمایه اختلال ایجاد میکند و هم اینکه بخش زیادی از این سهام تقاضا ندارد که ممکن است موجب ضرر مشمولان شود.
مالک مستقیم شرکتهای واگذارشده
عضو هیات عامل و معاون برنامهریزی، توسعه منابع و امور پشتیبانی افزود: در حال حاضر مشمولان مالک مستقیم شرکتهای واگذارشده به سبد سهام عدالت نیستند و اولین حکمی که در لایحه ساماندهی سهام عدالت اشارهشده این است که مشمولان سهام عدالت چگونه بتوانند حقوق خود را واگذار کنند.
وی با بیان اینکه اینطور نیست که شرکتهای سرمایه پذیر در اختیار مشمولان باشد و سفارش دهند که سهام آنها واگذار شوند، گفت: مشمولان مستقیما مالک سهام این شرکتها نیستند و باید فرایند مالکیت طبق لایحه تعریف شود که بر اساس آن صندوقهای قابل معامله پیشبینیشده است و مشمولان سهام این صندوقها را واگذار خواهند کرد.
مزایای آزادسازی
خانی در خصوص مزایای آزادسازی سهام عدالت در قالب صندوقهای قابل معامله در بورس اظهار داشت: بر اساس این سازوکار مشمولان کاملا از حقوق خود برخوردار میشوند و الان تعریفی وجود ندارد که مشمولان چه شرکتی رادارند.
دوم اینکه مشمولان سهام عدالت وقتی یکجا درخواست فروش سهام خود را داشته باشند، از مجموعه درخواستهای آنها بلوکی تهیه میشود که ارزش آن بیش از ارزش سهام خرد است و این موضوع موجب رسیدن سود بیشتری به مشمولان میشود.
وی گفت: سود شرکتهای سهام عدالت مبلغ مشخصی دارد که ناشی از عملکرد شرکتهای سرمایه پذیر است. بر این اساس اگر مشمولان، سهام عدالت خود را نگهدارند طی سالهای آینده سود بیشتری دریافت میکنند.
بهعنوان مثال مشمولان برای یک میلیون تومان سهام عدالت خود، بابت عملکرد سال مالی ۹۵ شرکتهای سرمایه پذیر مبلغ ۱۵۰ هزار تومان دریافت کردهاند که این سود برای سال مالی ۹۶ مبلغ ۱۷۵ هزار تومان بوده است. با این اوصاف هر چه زمان بگذرد بهتدریج این عدد بزرگتر میشود.
[irp posts="733" name="ارزش سهام عدالت هر فرد چقدر است؟/ توضیحات رئیس سازمان خصوصی سازی"]
نظارت بر شرکتها
خانی در خصوص نظارت بر شرکتهای سرمایه پذیر پس از آزادسازی سهام عدالت نیز گفت: یکی از وظایف مجامع شرکتها، تصمیمگیری در خصوص عملکرد مدیران شرکت است.
در بخش سهام عدالت این کار توسط وزارتخانههای تخصصی به نمایندگی از دولت و مشمولان انجام میشود. وقتی آزادسازی سهام عدالت انجام شود امور مجامع شرکتهای سرمایه پذیر در خدمت مشمولان قرار خواهد گرفت و مشمولان از حق برخوردار خواهند بود و بهنوعی مدیریت سهام عدالت در مالکیت مشمولان قرار خواهد گرفت.