سوء استفاده از بیمه کارگران ساختمانی
سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین سازمان بیمهای کشور بیش از ۴۳ میلیون بیمه شده اصلی و تبعی را تحت پوشش دارد که ۱۸ نوع خدمت بیمهای و درمانی به آنهای ارائه میدهد.
سازمان تامین اجتماعی براساس قانون مکلف است بعضی از اقشار آسیبپذیر و کم در آمد مانند کارگران ساختمانی را با حمایت دولت تحت پوشش بیمه قرار دهد و دولت بخشی از حق بیمه(۳درصد) آن ها را پرداخت میکند که البته تا کنون پرداختی نداشته است
طبق صحبت های محمد حسن زدا سرپرست سابق سازمان تامین اجتماعی، عدهای از افراد سودجو بابت یارانهای که دولت برای بیمه کارگران ساختمانی ارائه میدهد خود را کارگر ساختمانی معرفی میکنند در صورتی که در شغل اصلی آنان چیز دیگری است.
زدا گفته بود، یک میلیون نفر تحت پوشش بیمه کارگران ساختمانی تامین اجتماعی هستند که با اجرای طرح همپوشانی بیمه حدود 100 هزار نفر از افرادی که در شغل کارگر ساختمانی مشغول نبودند ولی از این طریق بیمه شدهبودند حذف شدند. جالب این است که بعضی از این کارگران ساختمانی خانههای لوکس، تسهیلات چند میلیاردی از بانکها دریافت کرده بودند و ماشینهای لوکس دارند.
در حال حاضر یک میلیون نفر بیمه شده کارگر ساختمانی هستند و براساس اعلام انجمن صنفی کارگران ۸۰۰هزار نفر از کارگران ساختمانی پشت نوبت بیمه تامین اجتماعی هستند.
[irp posts="4567" name="پوشش افراد فاقد بیمه توسط تامین اجتماعی"]
بیمه کارگران ساختمانی با یک تلفن قطع میشود
اکبر شوکت عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی با اظهار نارضایتی نسبت به انجام بازرسیهای بیمهای از کارگاههای ساختمانی توسط کارگزاریهای تأمین اجتماعی، گفت: از زمانی که سازمان تأمین اجتماعی بازرسی از کارگاههای ساختمانی را به کارگزاریهای خود سپرده است، بیمههای بسیاری از کارگران قطع شده است.
شوکت با بیان اینکه کارگزاریها در یک سال سه نوبت از کارگاههای ساختمانی بازرسی میکنند، گفت: یک شیوه این نوع بازرسی این است که متصدی کارگزاریها که اکثرا خانم هستند با کارگر تماس میگیرند و از او میپرسند «سر کار هستی یا نه؟» اگر بگوید «نه»، بیمهاش قطع میشود.
اکبر شوکت با بیان اینکه به سبب رکود در صنعت ساختمانی، بیکاری کارگران ساختمانی سراسری شده است و گریزی از آن نیست، گفت: کارگزاریها باید متوجه باشند که کار ساختمانی مقطعی و فصلی است نه دائمی. کارگر ساختمانیها در طول عمرش برای ساخت و تکمیل صدها ساختمان، خانه به دوش است. با این حال با یک تلفن بیمهاش را قطع میکنند.
وی افزود: از سوی انجمنهای صنفی نرمافزارهایی را تهیه کردهاند تا کارگران آنها را روی تلفنهای همراه خود نصب کنند. این نرمافزارها با موقعیت یاب تلفن همراه هماهنگ هستند لذا اگر کارگر سر کار نرود، یا برای کار به کارگاه دیگری برود، مشخص میشود. از این رو سپردن بازرسیهای بیمهای به کارگزاریها، کار بیهوده و هزینهبری است. به هر شکل تاکید انجمنهای صنفی این است که نحوه بازرسی کارگزاریهای سازمان تأمین اجتماعی به شدت ایراد دارد.
این عضو کارگری هیات امنای سازمان تامین اجتماعی، تصریح کرد: حال باید برای ۱۰۰ هزار سهمیه باقی مانده تصمیمگیری کنیم. ضمن اینکه کارگران دیگری با دریافت کارت مهارت فنی منتظر ثبت نام در سامانه و تایید صلاحیت خود هستند که باید برای آنها سهمیههای جدید بیمهای در سازمان تامین اجتماعی تعریف شود.
شوکت با بیان اینکه در آینده نزدیک در این مورد تصمیمگیری میشود و اینبار آن را به صورت شهرستانی و نه استانی پیادهسازی میکنیم، گفت: زمان اینکه سهمیهها را بهصورت استانی توزیع میکردیم، گذشته است چراکه مدیران کل استانها از آنها سوءاستفاده میکردند.
عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی گفت: سوءاستفادهکنندگان سهمیهها را براساس سلیقه خود در شهرستانها توزیع میکردند. یعنی به یک شهرستان با جمعیت ۱۰۰ هزار نفری ۱۰۰ سهمیه میدادند؛ اما به یک شهرستان دیگر با ۲۰۰ هزار نفر جمعیت ۵۰ سهمیه! در واقع نماینده هر شهرستانی که پرزورتر بود، نظر آقای مدیرکل را برای دریافت سهمیه بیشتر جلب میکرد و اینگونه سر شهرستانهای دیگر بیکلاه میماند.
در حال حاضر بیمه کارگران ساختمانی در کلاف سردرگمی قرار گرفته است از یک سوء کارچاق کنها قانون را دور زده و با دریافت پول افرادی که در مشاغل دیگر شاغل هستند را برای یارانه دولت به عنوان کارگر ساختمانی بیمه میکنند و از سویی دیگرکارگران واقعی ساختمانی تحت پوشش بیمه نیستند. برای حل این معضل نیاز است که دستگاههای اجرایی ذیربط به این موضوع ورود جدیتری داشته باشند و برخورد جدیتری با متخلفین شود.
منبع: فارس نیوز